17.9.10

On the road again

Viisi tarinaa - viisi ensi-iltaa. Kolme viikkoa.

Forumin nuoret oli melkoinen rypistys kaiken kaikkiaan. Jokaisessa tarinassa oli viime metreille uudistamista. Ja jokainen saatiin ensi-illassaan toimimaan!
Viiden hengen työryhmällä on näköjään mahdollista työskennellä menestyksekkäästi kollektiivisesti vailla riitoja. Tavallaan voisi ajatella, että ajan vähyys johti tehokkaaseen ajankäyttöön eikä riitelylle olisi ollut aikaakaan, mutta eipä sinne riitelemättömiä riitojakaan jäänyt. Avoimuus ja yhteinen päämäärä, sekä usko tämän työn tärkeyteen lienevät olleet vahvoina tekijöinä matkan saattamisessa tähän pisteeseen.

Tämän produktion kanssa on matkattu jo pari vuotta ja silti olemme taas matkan alussa. Ensi-illat on pidetty. Niistä on pidetty ja meitä on tilattu.
Tällä hetkellä keikkakalenterissa on n. 15 esitystä Forumin nuoria Vesalassa, Uuraisilla, Toivakassa, Muuramessa jne. Kiinnostusta tätä kohtaan on ja työmme koetaan tärkeäksi koulumaailmassa.
Onkin ollut mielenkiintoista huomata, että samaan aikaan nuorille tarjotaan teatteria useissa eri kaupungeissa. (Oulun kaupunginteatterin Koulupihojen tarinat. Helsingin kaupunginteatterin ja Metropolian Noodi-projekti. Kokkolan kaupunginteatterin Meganin tarina. Nämä ainakin näin yhden Teatteri-lehden numeron pohjalta.)

Tuntuu kuin teatterin katse olisi kääntynyt kohti nuorisoa. Nuorissa on tulevaisuus -tietenkin katsojina ja kulttuurin tekijöinä ja kokijoina, mutta tuntuu kuin yhteiskunnassa näkyvä nuorten pahoinvointi olisi johtanut vastuuntuntoon. Teatterin keinoin on mahdollista herättää ajatuksia, tunteita ja keskustelua myös yli sukupolvien. Kaupunginteatterin esityksemme olivat avoimia kaikille ja parhaimmillaan aikuiset saivat muistutuksen siitä millaista on nuoruus samalla kun nuoret saivat kuulla aikuisten olleen nuoria omana aikanaan. Forum-teatterin voima onkin siinä, että se saa ihmiset puhumaan. Se antaa oikeuden puhua. Jokaisella on oikeus puheenvuoroon ja mielipiteeseen. Ehkä se johtaa jopa kuulluksi tulemiseen. Jos tällaiseen esitykseen lähtee ulkopuoliseksi tarkkailijaksi on liikkeellä rammalla asenteella.

Teatteri on aina vuorovaikutuksellista ja ollakseen valmis vuorovaikutukseen on antauduttava mukaan.

Aaro

2 kommenttia:

marju kirjoitti...

meillä imatralla (tarkoittaa minua ja ystävääni PeLan puheenjohtajaa) mietitään, että saisimme teidät tänne kevätkaudella perinteisesti toteuttetun esimurrsoikäisten vanhemmille järjestettävän koulutustilaisuuden pää- ja ainoaksi esiintyjäksi. asiasta voidaan neuvotella lähemmin lomaviikollanne. ja aamiaismajoitus on varattu, koko yläkerta ja tarpeelinen määrä alakerrasta käytössä. Marju

Saara kirjoitti...

hieno juttu!!