2.2.12

Nuoret haluavat vaikuttaa!

Meiltä pyydettiin juttua Fidea lehteen Teatterikoneen draamakasvastustyöstä ja te saatte lukea sen jo ennakkoon:

Teatterikone on pieni jyväskyläläinen ammattiteatteri, joka tekee teatteria tärkeiksi kokemistaan aiheista. Vuonna 2010 syksyllä sai ensi-iltansa Forumin nuoret niminen forumteatteriesitysten sarja, johon aiheet kerättiin nuorilta. Nuoret saivat lähettää nimettöminä tarinansa aiheista, jotka elämässä ahdistivat. Tarinoista nousi viisi aihetta, joista tehtiin esitykset. Aiheet olivat kiusaaminen, päihteet, vanhempien ero, syömishäiriö ja läheisen itsemurha. Kaikkien tarinoiden ensi-ilta oli Jyväskylän kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä. Esitykset tehtiin Teatterikoneen ja kaupunginteatterin yhteistyönä. Tämän yhteistyön myötä kaupunginteatterissa oli mahdollista nähdä soveltavaa teatteria ensimmäistä kertaa koko sen historian aikana. Teatterikoneelta mukana esityksissä olivat Kirsi Sulonen, Pasi Saarinen, Aaro Vuotila ja Annu Sankilampi ja kaupunginteatterin puolella asiasta vastasi teatterikuraattori Antti Niskanen.

Kaupunginteatterin esityksien jälkeen Forumin nuoret ovat kiertäneet Keski-Suomessa n. 30 esityksen voimin. Näiden lisäksi he ovat vierailleet Imatralla, Lapinlahdella ja YLE Teeman ohjelmassa Tehtävä koulussa. Kysyntää esitykselle riittää edelleen ja uusi esitys on tekeillä ensi syksyksi. Uuden aihe on homoseksuaalisuus ja se tehdään yhdessä paikallisen Setan kanssa. Lisäksi kaksi esitystä on mukana Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaaleilla 21.2.

Forumteatteri on Keski-Suomessa vielä varsin vieras teatterin muoto, mutta nuoret ovat olleet siitä todella otettuja. Usein tekijät ovat saaneet nuorilta palautetta, että ”Tää oli paljon parempi esitys, kun mitä teatteri yleensä. Tässä sai osallistua.” Suomalaisia on haukuttua tuppisuiksi ja hiljaiseksi metsäkansaksi, mutta se näyttää olevan historiaa. Tämän päivän nuoret haluavat osallistua ja saada äänensä kuuluviin.

Kirjoittaja on Teatterikoneen johtaja ja mukana Forumin nuorissa näyttelijänä.

Kuva: Studio Luomansivu

Ei kommentteja: