3.5.07

Mielipide

Laitoin äsken Keskisuomalaisen mielipide osastolle tämän kirjoituksen:

Mikä on teatterikritiikin tarkoitus?

Olen jo pidemmän aikaa miettinyt, teatterintekijänä ja kokijana, että mikä on kritiikin tarkoitus. Ketä sen on tarkoitus palvella ja millä tavalla? Tietysti tekijänä toivoo saavansa hyvää palautetta ja jos näin on käynyt, sen tuovan yleisöä. Jos palaute on huonoa, toivoo sen nopeasti unohtuvan ja yleisön tulevan kaikesta huolimatta katsomaan esitystä.

Entä mikä on kriitikon motiivi arvioida esityksiä? Tekeekö hän sitä rakkaudesta teatteria kohtaan, vihasta vai rahasta? Onko hänen tarkoitus olla "yleissilmä" ja välittää ajatuksiaan muille potentiaalisille katsojille ja ikään kuin ennalta tarkistaa esitys. Jos näin on, minkälaiset vaatimukset hyvälle kriitikolle asetetaan, jotta hänen "silmänsä" palvelisi mahdollisimman suurta joukkoa katsojia?

Luultavasti kriitikon on vaikea kirjoittaa muuten kuin omasta näkökulmastaan ja näin siitä tulee aina subjektiivinen näkemys, joka ei välttämättä palvele muita ihmisiä kovin hyvin. Pitäisikö koko kriitikkous poistaa? Tilalle voisi ottaa monesta ihmisestä ja taustoista koostuvan raadin arvioimaan esityksiä. (Jos kysymys on rahasta, voisi toimittaja vaikka haastatella joitakin katsojia esitystä ennen ja jälkeen.) Tämän raadin keskusteluista koottaisiin juttu, jossa useamman ihmisen mielipide pääsisi esiin ja lukijalle tulisi kattavampi kuva esityksestä. Mitäs sanotte?


Katsotaan julkaistaanko se ja lähteekö keskustelu lehdessä käyntiin. Jännittävää.



4 kommenttia:

Annu kirjoitti...

Kylläpä osasit hienosti sanoa asian! Oletko harkinnut kriitikon uraa? Täällä Jyväskylässä tarvittaisiin älykästä sellaista!

Anonyymi kirjoitti...

Taitava kriitikkohan käyttääkin muuta yleisöä raatinaan. Kirjoituksessa voi helposti peilata yleisön tuntoja ja sitä kautta tajuata, että vaikka ei itse sattuisi pitämään tai niin muut voivat siitä pitää. Tai toisin päin.
Tosin näköjään täällä Jyväskylässä osataan viimeaikaisten kritiikkien perusteella myös sivuutta ihan täysin yleisön mielipide tai mitätöidä se.

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa Annu, että avasit keskustelun Keskisuomalaisessa. Ihan on tuska ja kiukku viime aikoina repinyt sydäntä, kun olen lukenut kyseisen lehden teatterikritiikkejä.

nero kirjoitti...

Siitä harjoitteluhommasta:
Ohhoh, sattuipa mukavasti. :) Erittäin mielelläni tulisin. Mulla ei ole juurikaan kokemusta vaippaikäisistä, mutta enköhän selviäisi. Harjoittelu pitäisi suorittaa viimeistään 18. päivä perjantaina. Tällä viikolla koerumban takia ainut sopiva päivä olisi lauantai, ensi viikolla kävisi maanantai, torstai ja perjantai (koko päivän ajan käy). Olisiko jonain noista iltoina tarvetta?
T: Suvi
suviiii@hotmail.com